Verdwijnt het parkeervraagstuk vanzelf?

29 Jul 2014

Kort na de verkiezingen zijn in de gemeenten de colleges gevormd. Parkeren staat bijna altijd in het programma, maar met welke ambities?

Door Eric Stuyfzand (Spark)

Geacht college, maakt u zich sterk voor parkeerruimte? Of laat u het vraagstuk rusten in de veronderstelling dat het parkeervraagstuk vanzelf verdwijnt omdat we in de toekomst minder zullen reizen, geen auto's meer nodig hebben, of geen auto's meer bezitten?

“Het is beter een mijl te reizen dan om duizend boeken te lezen." (Confusius)

Confusius kon niet voorzien dat we het reizen 2500 jaar later massaal met de auto zouden doen. Maar blijft dat zo? Is dat verantwoord? Wie het parkeervraagstuk, of het verlichten daarvan, tot zijn vak heeft gemaakt, denkt daar geregeld over na. Is er over 20 of 30 jaar nog wel een parkeervraagstuk? Dat parkeervraagstuk ligt op het bord van de lokale overheid. Er zijn net verkiezingen geweest, alle jonge colleges hebben ambities, en parkeren zit daar bijna altijd bij.

Als Confusius nu geleefd had, zou hij dan gezegd hebben: “Het is beter een mijl te reizen dan 1000 facebookvrienden te hebben”? Ik denk het wel; hoe makkelijk het reizen door cyberspace ook is, het haalt het nooit bij echt reizen. Dat zit in onze genen: nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe plaatsen ontdekken, een andere omgeving aanraken, voelen en ruiken. Onze zintuigen hebben daar behoefte aan.
Maar gebruiken we dan ook onze eigen auto voor dat reizen? Nee, volgens sommigen heeft de eigen auto zijn langste tijd gehad. We gaan ‘sharen’. Alle trends wijzen dat uit. De nieuwe generatie vindt een auto bezitten niet belangrijk. En als je 'm al nodig zou hebben, dan leen je 'm gewoon.

Maar is dat wel zo? Volgens Erwin Wijman (NRC, juni 2014) werkt autodelen alleen een beetje in Amsterdam. In dicht bebouwde stedelijke omgeving dus, waar weinig ruimte is voor auto's. Onlangs berichtte het KiM iets soortgelijks, jongeren zijn wél geïnteresseerd in auto's, alleen op latere leeftijd. En dan hebben we het nog niet eens gehad over waar het bij de auto echt om gaat; met je auto laat je zien wie je bent, of beter nog: wie je wilt zijn. Onderzoek uit mei 2011 (in opdracht van Telegraaf/Autovisie) geeft aan dat voor 71 % van de Nederlanders de auto een grote rol in het leven speelt. En het heeft invloed, althans als je onderzoek in opdracht van datingsite Lexa mag geloven, mannen met grote auto's zijn aantrekkelijker voor vrouwen. Maar vrouwen vinden de auto zelf ook belangrijker, naarmate zij vaker en hoger op de carrièreladder staan. Zie het succes van de Fiat 500 en de Mini. Het is nog wachten op de vrouwelijke autoverkopers, maar die komen ook wel.

Mensen blijven reizen, de auto blijft. Berichten over fundamentele veranderingen zijn rimpelingen in het water, niets meer. Een stad die naar de toekomst kijkt, houdt daar rekening mee. Zorgt voor goede bereikbaarheid en goed parkeren. Zodat de auto wel in de stad past, maar deze niet domineert.

Geacht college: parkeerbeleid is veel meer dan overlast bestrijden, goed parkeerbeleid is investeren in de toekomst van de stad. Geacht college: u hebt vier jaar, gebruik ze goed.

Categorieën
Thema's
Advertenties
Share this on